Mula-mula Kandungan gizi dalam pisang: 99 kalori, protein 1,2 gram, lemak 0,2 gram, karbohidrat 25,8 mg, serat 0,7 gram, kalsium 8 mg, fosfor 28 mg, besi 0,5 mg, vitamin A 44 RE, vitamin B 0,08 mg, vitamin C 3 mg, dan air 32 gram.
Berdasarkan kandungan energi dalam buah pisang (sebagaimana disebutkan di atas) maka pisang direkomendasikan oleh para ahli herbal untuk mengobati berbagai jenis penyakit, seperti: pendarahan rahim, sariawan usus, ambeien, cacar air, telinga dan tenggorokan bengkak, disentri, amandel, kanker perut, sakit kuning, pendarahan usus besar, diare, dll.
Jika dikonsumsi secara rutin, pisang dapat membantu menyembuhkan sakit maag. Daging buah pisang dapat melapisi dinding-dinding lambung dan usus sehingga dapat berfungsi sebagai anti radang.. Bagi ibu hamil yang sering mual di pagi hari, tidak ada salahnya untuk mencoba memakan pisang sebagai camilan. Kandungan gula alami yang tinggi dapat mempertahankan kadar gula yang tetap dalam darah sehingga mengurangi rasa mual.
Khasiat pisang dari sudut kesehatan
· Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
· Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak dan sodium yang membantu merendah kolestrol.
· Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
· Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Oleh kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
· Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
· Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap.
· Pisang juga punya peranan penting dalam berat badan kita. Selain bisa menaikan berat badan, pisang sendiri bisa nurunin berat badan. Coba lkukan diet dengan mengkonsumsi 4 buah pisang dan 4 gelas susu non fat atau susu cair perhari sedikitnya 3 hari dalam seminggu, jumlah kalori hanya 1250 dan menu tersebut cukup menyehatkan. Selain bisa nurunin berat badan, kulit muka bisa bersih dan berminyak.
INFO LAIN
· Pisang yang paling sesuai dimakan untuk menjaga kesihatan ialah pisang yang masih ada warna hijau di hujungnya.
· Disebabkan permintaan dunia terhadap pisang terlalu tinggi, banyak hutan rimba telah diteroka dan dibersihkan untuk dibuka ladang penanaman pisang.
· Jika anda digigit nyamuk, cubalah gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang digigit.
· Pisang boleh diberi pada bayi seawal usia tiga bulan sebagai makanan pejal kerana mudah dihadam.
Banyak bukan manfaat pisang, jadi mulai sekarang bila kita makan pisang udah tau deh manfaatnya, bisa buat obat juga lagi.. Semoga artikel ini berguna….
Referensi:
http://theeazayoe.blogspot.com/2007/04/khasiat-pisang-pandan-wangi-dan.html
http://yenisfamilyblog.multiply.com/journal/item/50/PISANG_PENAWAR_PENYAKIT
http://oktavita.com/khasiat-pisang.htm


0 komentar:
Posting Komentar
HARAP MINTA TANGGAPANNYA YA...